Basisondersteuning is het geheel van preventieve en licht curatieve interventies dat is afgesproken met besturen en scholen. Oftewel: ondersteuning die de scholen zelf in en om de groepen en binnen de eigen organisatie biedt aan de leerlingen:
- binnen de onderwijsondersteuningsstructuur van de school.
- onder regie en verantwoordelijkheid van de school.
- met inzet, waar nodig, van expertise van andere scholen en ketenpartners.
- op de vooraf overeengekomen ijkpunten.
Programma 2 – Kortdurende ondersteuning (KortOn)
Indien de school een vraag heeft en de gewenste ondersteuning bedraagt maximaal 10 uur, dan is programma 2 van toepassing. De gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband bespreekt de aanvraag van de school en inventariseert wat nodig is. Vervolgens biedt de begeleider passend onderwijs de gevraagde ondersteuning.
Programma 3 – Arrangement
Programma 3 is bedoeld voor casusgerichte aanvragen van begeleidingstrajecten (langer dan 10 uur) voor de leerkracht, die handelingsverlegen is rondom de afstemming op de onderwijsbehoeften van een of meer leerlingen. Het doel is dat de leerkracht vaardiger wordt en dat daardoor meer leerlingen in het regulier onderwijs kunnen blijven. Arrangementen zijn bijvoorbeeld co-teaching, VIB-beeldcoaching of begeleiding door specialisten uit het speciaal (basis-)onderwijs (S(B)O). Indien het samenwerkingsverband niet zelf de gewenste expertise in huis heeft, wordt bekeken of er extern expertise kan worden ingekocht.
Programma 4 – Deskundigheidsbevordering leerkrachten en intern begeleiders
Hoe vaardiger de leerkrachten, hoe meer leerlingen passend onderwijs kunnen volgen in het regulier basisonderwijs. Daarom zet dit samenwerkingsverband stevig in op deskundigheidsbevordering, voor zowel individuele leerkrachten en intern begeleiders als schoolteams. Denk hierbij aan het omgaan met leerlingen met gedragsproblemen, executieve functies, autisme in de klas, leesproblemen en dyslexie, faalangst, hoog- en meerbegaafdheid etc.
Programma 5 – Observatiegroep De Vlinderboom
De Vlinderboom is een tijdelijke voorziening voor:
- jonge kinderen (van 4-7 jaar) die het onderwijs kortdurend niet of niet volledig op een reguliere school kunnen volgen, omdat hun onderwijsbehoeften en/of ondersteuningsbehoeften complex en onduidelijk zijn;
jonge kinderen (vanaf 3 jaar) die nog niet aan het onderwijs deelnemen, maar van wie wel al is gezien dat er complexe en onduidelijke ondersteuningsbehoeften zijn.
- Onder dit programma valt gerichte observatie, samen met betrokken experts en met verbinding tussen onderwijs en jeugdzorg. Het doel is binnen de observatieperiode van maximaal 20 weken tot het best passende onderwijsaanbod te komen.
Programma 6 – Onderwijs & ZorgArrangementen (OZA)
Het doel van dit programma is leerlingen met gecombineerde zorg- en onderwijsbehoeften zoveel mogelijk te behouden voor het basisonderwijs. Vanuit één plan wordt door (medische) zorginstanties en onderwijs met de leerling en het gezin gewerkt. Leerkrachten leren met deze complexe problematiek omgaan. Binnen dit programma wordt samengewerkt met jeugdprofessionals van CJG en andere zorgpartners.
Onderdeel van dit programma is De Trampoline. Indien een leerkracht handelingsverlegen is rondom het gedrag van een leerling, kan de leerling tijdelijk, gedurende maximaal 20 weken, op maandag en dinsdag geplaatst worden in deze groep. De leerkracht en leraarondersteuner van De Trampoline leren de onderwijsbehoeften van de leerling kennen en begeleiden op de overige schooldagen de desbetreffende leerkracht op de basisschool.
Programma 7 – Steunpunt hoogbegaafdheid
Een school die vragen heeft over het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen kan bij het steunpunt hoogbegaafdheid terecht voor advies en ondersteuning. Door vaardigheden van leerkrachten te verbetere wordt uitval van hoogbegaafde leerlingen beperkt en is er een betere doorstroom naar het voortgezet onderwijs.
Programma 8 – Poortwachter dyslexie (EED)
Samenwerkingsverband Brabantse Wal PO vervult in deze regio, op verzoek van de gemeenten, de poortwachtersfunctie dyslexie. De Expertgroep Dyslexie beoordeelt of er bij leerlingen terechte vermoedens zijn van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED), waarna de leerling in aanmerking kan komen voor vergoede diagnostiek en mogelijk ook voor vergoede behandeling.
Programma 9 – Bestuur & organisatie
Het samenwerkingsverband heeft de plicht de middelen doelmatig in te zetten. De directeur-bestuurder legt jaarlijks verantwoording af over het gevoerde beleid via een jaarrekening en jaarverslag.
Programma 10 – Kwaliteitszorg
Samenwerkingsverband Brabantse Wal PO vindt het belangrijk kwaliteit te bieden, te monitoren en te blijven verbeteren. Er wordt een kwaliteitsmanagementsysteem ontwikkeld waarmee de werkwijzen en processen zo inzichtelijk mogelijk gemaakt worden. Scholen, ouders en andere belanghebbenden verkrijgen zo inzicht in waar het samenwerkingsverband mee bezig is, hoe de dingen worden gedaan en verantwoord.